• Neem contact op
 • Algemeen - 2 juli 2021

  13 fantastische feiten over aardgas

  In Nederland lijkt aardgas bijna een ‘vies’ woord te zijn geworden, maar wereld wijd is het een van de puzzelstukjes die vorm geeft aan de energietransitie en een forse reductie van CO2 uitstoot bewerkstelligd t.o.v. het huidige gebruik van fossiele brandstoffen zoals kolen of olie.

  Onbekend, maakt onbemind.

  Daarom hieronder fantastische 13 feiten over aardgas.

  1                 Aardgas bestaat hoofdzakelijk uit methaan (CH4), maar bevat ook andere koolwaterstoffen zoals ethaan, butaan, propaan en nafta.

  2                 Aardgas is lichter dan lucht. Waardoor het in gasvorm altijd stijgt. Relatieve dichtheid t.o.v. lucht bedraagt 0,65.

  3                 Aardgas is reukloos, kleurloos en ontvlambaar. Het is niet giftig en lichter dan lucht; de Gasunie voegt de geur van rotte eieren toe – een product dat tetrahydrothiofeen (THT) wordt genoemd – om te zorgen dat gas te ruiken is.

  4                 Aardgas werd voor het eerst werd ontdekt in het Midden-Oosten tussen 6000 en 2000 v. Chr. toen blikseminslagen aardgas deden ontbranden dat uit de grond sijpelde. In 1948 vindt NAM in Coevorden voor het eerst aardgas. In 1959 boort NAM bij Slochteren het beroemde Groningen-gasveld aan.

  5                 De eerste pijpleidingen werden in 500 v. Chr. in China aangelegd. De leidingen, gemaakt van bamboe, verplaatsten gas dat werd gebruikt om verdampte zoutpekel te maken.

  6                 Wereldwijd zijn er meer dan 11 miljoen voertuigen die op aardgas als brandstof rijden. Het gas wordt in samengeperste of vloeibaar gemaakte vorm (LNG=liquefied natural gas) gebruikt om auto’s, bussen, taxi’s en vrachtwagens aan te drijven.

  7                 En over LNG gesproken, vloeibaar aardgas neemt 1/600 keer de ruimte in van gasvormig aardgas; dat is alsof het volume van een strandbal wordt teruggebracht tot een pingpongbal.

  8                 Aardgas wordt niet alleen gebruikt voor verwarming en koken. Allerlei alledaagse producten zouden niet mogelijk zijn zonder aardgas! Van vinylvloeren, vloerbedekking, leidingen, asperine, kunstledematen, hartkleppen tot zonnebrillen, deodorant en mobiele telefoons.

  9                 Aardgas levert 22 procent van de energie in de wereld. Dat getal zal in de komende jaren wereldwijd nog toenemen, aangezien het gebruik van aardgas waarschijnlijk sterker zal stijgen dan dat van welke andere brandstofbron.

  10              Aardgas produceert bij verbranding minder dan de helft van de CO2-uitstoot van steenkool en veel minder andere deeltjes en emissies. Bij de verbranding van aardgas voor de verwarming van huizen of voor industrieel gebruik komt per eenheid geproduceerde energie 25-30% minder CO2 vrij dan bij olie en 40-50% minder dan bij kolen.

  11              De huidige reserves zijn voldoende om het mondiale verbruik van conventioneel gas voor de komende 60 jaar te dekken.

  12              China heeft naar verwachting de grootste winbare schaliegasreserves ter wereld, met bijna tweemaal zoveel reserves als de Verenigde Staten. Argentinië heeft de tweede plaats.

  13              En tot slot… ’s avonds tussen 19.00 en 23.00 op het hele uur barst er voor het MGM Mirage Hotel in Las Vegas een vulkaan uit. Deze wordt gevoed door naar pina colada ruikend aardgas. (een stuk beter als rotte eieren 😉 )

  Hoe kijk jij aan tegen het gebruik van aardgas laat een reactie achter onder dit artikel?

  Wilt u op de hoogte blijven van wat er aan de hand is? Volg onze pagina voor de laatste updates

  Uitgelezen?

  Gerelateerde items

  10.11.2021

  Onze portfolio: prefab pijpdelen (spools)

  Wat is piping of spools?Bij piping of spools worden de materialen bedoeld voor de opstelling en toepassing van pijpleidingen.Tientallen en...

  Lees verder
  27.10.2021

  Lasmethode Elektrodelassen

  Bij Van Voskuilen Control Systems werken we met drie verschillende lastechnieken. Dit zijn TIG, MIG/MAG(STT) en Elektrode lassen. In dit...

  Lees verder
  19.10.2021

  Onze portfolio: Drukvaten

  Van Voskuilen Control Systems heeft jaren lange ervaring met allerlei soorten van gassen en drukken in verschillende installaties. Binnen onze...

  Lees verder
  19.10.2021

  Energieoplossing op maat voor Kikkoman Foods

  Voor de uitbreiding van hun productieproces had Kikkoman Foods Europe B.V. een grotere energiebehoefte. Samen met Bas Dusseldorp van  BD-Gas B.V. heeft Van Voskuilen Control...

  Lees verder
  06.08.2021

  Verjonging en uitbreiding wagenpark

  Verjonging en uitbreiding wagenpark Onze nieuwe Mercedes-Benz NL vrachtwagen is afgeleverd door Stern voorzien van een Hiab autolaadkraan en de laatste innovaties op het gebied van...

  Lees verder
  06.07.2021

  Open eind levering station Schiphol

  In opdracht van Liander heeft Van Voskuilen Control Systems het OEL (open eind levering) station bij Schiphol vervangen. Dit project is door Van...

  Lees verder
  01.07.2021

  Lascertificaten voor TIG

  GEFELICITEERD Niels Hazeleger en Gijs. Wij feliciteren onze medewerkers met het behalen van hun lascertificaten voor TIG. Door onze mensen te ondersteunen...

  Lees verder

  Wij werken o.a. voor