• Neem contact op
 • - 27 oktober 2021

  Lasmethode Elektrodelassen

  Bij Van Voskuilen Control Systems werken we met drie verschillende lastechnieken. Dit zijn TIG, MIG/MAG(STT) en Elektrode lassen.

  In dit artikel wordt het elektrode lassen bij Van Voskuilen Control Systems verder uitgelicht.

  Algemeen

  Elektrode lassen is een lasproces die valt onder het elektrisch booglassen. Dit wordt ook wel BMBE lassen genoemd en de afkorting staat voor booglassen met beklede elektrode. De Engelse term voor beklede elektrode lassen is Shielded Metal Arc Welding (SMAW).

  Kenmerkend is de afsmeltende elektrode waarbij de vlamboog tussen een afsmeltende elektrode en het lasbad brandt. Het beschermgas ontstaat uit de bekleding van de elektrode.

  Het lassen bij Van Voskuilen Control Systems gebeurt aan de hand van de LMB (WPS = Welder Procedure Specification) die opgesteld zijn door onze Lascoördinator.

  De LMB’s worden opgesteld aan de hand van onze LMK’s (Lasmethodekwalificatie). Deze LMK’s zijn een bedrijfsgebonden kwalificatie en zijn gecontroleerd en getoetst door een onafhankelijke deskundige en NoBo.

  Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

  Hoe werkt booglassen met een beklede elektrode?

  Bij booglassen met beklede elektrode wordt er een elektrische boog getrokken tussen het werkstuk en de elektrode. Deze boog zorgt voor veel hitte. Door de hitte zal de elektrode smelten.

  De elektrode bestaat uit een kerndraad en een mantel. De kerndraad geleidt de stroom en is tegelijk ook lastoevoegsmateriaal. De bekleding bevat gassen die vrijkomen bij hitte. Deze gassen helpen de boog in stand te houden en beschermen het vloeibare materiaal tegen invloeden van de buitenomgeving.

  Het toevoegmateriaal zal neersmelten op het werkstuk onder bescherming van de gassen uit de bekleding. Ook ontstaat er slak ter bescherming van het gestolde lasmateriaal. De slak wordt na het afkoelen van de las verwijdert.

  Tijdens het lassen moet insluiting van slak en gassen altijd voorkomen worden. Insluitsels beïnvloeden de kwaliteit van de las nadelig.

  Stroomtype

  Bij Van Voskuilen Control Systems lassen we met gelijkstroom.

  Voor elektrode lassen kan in principe zowel gelijkstroom als wisselstroom worden gebruikt, maar niet alle bekledingstypes van staafelektroden kunnen met sinusvormige wisselstroom worden gelast. Bij het lassen met gelijkstroom wordt bij de meeste elektrodetypes de minpool aan de elektrode en de pluspool op het werkstuk aangesloten.

  De elektrode is het gereedschap van de lasser. Hij voert de elektrode naar de brandende vlamboog in de lasvoeg en smelt daarbij de voegranden. Naargelang het voegtype en de basismateriaaldikte worden verschillende stroomsterktes vereist. Aangezien de stroombelastbaarheid van de elektrode afhankelijk is van de diameter en lengte van de elektrode, zijn de staafelektroden in verschillende diameters en lengtes te verkrijgen. Hoe groter de diameter van de kernstaaf, hoe hoger de toe te passen lasstroom.

  Elektrodetypes

  De elektrode types zijn verschillend in elektrodebekleding. Er zijn drie hoofdgroepen elektrodebekleding: rutiel, basisch en cellulose. De bekleding bepaald in grote mate de stolsnelheid en de vloeibaarheid van de las. Bij Van Voskuilen Control Systems werken we met rutiel beklede elektrodes.

  Verschillende diktes elektrode
  Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

  Correcte manier van Elektrode lassen

  De lasser moet goed zijn opgeleid, en niet alleen in praktisch opzicht, maar hij moet ook over de desbetreffende vakkundige kennis beschikken om fouten te voorkomen. Doorgaans worden de werkstukken voorafgaand aan het lassen vastgezet in een bankschroef of manipulator. Hiermee kan het werkstuk draaien en kan de lasser vanuit dezelfde positie blijven lassen. De aan elkaar te lassen delen worden met hechtpunten aan elkaar gezet. Deze hechtpunten moeten een bepaalde lengte en dikte hebben, zodat de werkstukken bij het lassen niet buitensporig kunnen samentrekken en dat hechtpunten niet kunnen scheuren.

  Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

  Lasparameters

  Bij elektrode lassen wordt alleen de stroomsterkte ingesteld. De vlamboogspanning is het resultaat van de vlambooglengte die door de lasser worden aangehouden. Bij de instelling van de stroomsterkte moet er rekening worden gehouden met de gebruikte elektrodediameter. De regel is dat de onderste grenswaarden van toepassing zijn op het lassen van grondlagen en de PF-positie, terwijl de bovenste limiet van toepassing is op de overige posities en de vul- en deklagen. Naarmate de stroom toeneemt, wordt het afsmeltvermogen en de daarmee verbonden lassnelheid verhoogd. Bij een stijgende stroom neemt ook de inbranding toe.

  Bij Van Voskuilen Control Systems zijn de lasparameters beschreven in de LMK’s en LMB’s

  De vlamboog ontsteken

  Het lasproces wordt bij elektrode lassen door een contactontsteking ingeleid. Om de stroomkring te sluiten, moet er eerst een kortsluiting worden gemaakt tussen de elektrode en het werkstuk, en daarna moet de elektrode lichtjes worden opgetild – de vlamboog wordt ontstoken. De ontsteking mag nooit buiten de voeg plaatsvinden, maar over het algemeen op plekken die na het branden van de vlamboog onmiddellijk worden afgesmolten. Bij de ontsteking van de vlamboog op andere plekken kunnen er vooral bij gevoelige materialen scheuren ontstaan als gevolg van de plotselinge opwarming.

  De elektrode voeren

  De elektrode wordt loodrecht of licht schuin op het plaatoppervlak aangezet. De elektrode wordt licht in de lasrichting gekanteld. De zichtbare vlambooglengte, d.w.z. de afstand tussen de kraterrand en het werkstukoppervlak moet daarbij ongeveer overeenkomen met de diameter van de kernstaaf. In de meeste posities worden streeplasrupsen gelast of wordt er licht gependeld over een opgaand groter wordende voegbreedte.

  Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

  Nabewerking

  Niet bij alle lasprocessen ontstaat een slak. Een slak ontstaat o.a.. bij het lassen met beklede elektrode. Hierbij ontstaat de slak als een restproduct. De elektrodebekleding smelt door de hitte van het lasproces. Dit materiaal gaat als het ware op het smeltbad drijven en is in eerste instantie vloeibaar. Wanneer de las afkoelt is ook de slak afgekoeld en wordt de slak zichtbaar in de vorm van een harde breekbare brosse laag. De slak kan zich stevig hechten op de lasnaad maar het is ook goed mogelijk dat de slak als het ware achter de lastoorts weg krult.

  Tijdens het lassen heeft de slak een belangrijke functie omdat deze het smeltbad beschermd tegen ongewenste invloeden rondom het lasproces. De slak beschermd met name het smeltbad tegen verbranding en tegen inwerking van stikstof uit de omringende lucht. Daarnaast heeft de slaklaag ook een isolerende werking die er voor zorgt dat de lasnaad minder snel afkoelt.

  De slak wordt na uitharding meestal meteen verwijdert door de lasser. Dit verwijderden van de slak kan doormiddel van het wegbikken van de slak met een beitel.

  Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

  Voordelen en nadelen van elektrode lassen

  Voordelen:

  ·       Apparatuur is licht en compact.

  ·       Apparatuur is goedkoop en algemeen verkrijgbaar.

  ·       Lasproces is eenvoudig te leren.

  ·       Lasproces is buiten met enige wind toepasbaar.

  Nadelen:

  ·       Risico op insluitsels van slak.

  ·       Ontstaan van slakvorming die verwijdert moet worden.

  ·       Niet eenvoudig te automatiseren.

  ·       Hoog energieverbruik.

  Tip van de dag: buig je elektrode zodat je hand in de positie kan blijven tijdens het lassen en je gewrichten minder belast worden.

  Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

  Volg onze linkedin pagina om binnenkort meer te lezen over onze productieprocessen.

  Mocht u meer informatie willen, neem gerust contact met ons op.

  Volgt u onze LinkedIn pagina al voor de laatste updates?

  Uitgelezen?

  Gerelateerde items

  27.10.2022

  Het Gasontvangststation in Deventer

  Uit de oude doos: Het Gasontvangststation in DeventerIn opdracht van Enexis Groep en Gasunie heeft Van Voskuilen het gasontvangstation in...

  Lees verder
  27.10.2022

  Control Systems Warmte Stations

  Wist u dat wij ook warmte stations bouwen?Van oudsher zijn we bekend van de gasreduceerstations en kabels en leidingen.Sinds enkele...

  Lees verder
  27.10.2022

  De Enexis Techniekmarkten

  Afgelopen week organiseerde Enexis Groep de techniekmarkten in hun noordelijke regio. Een viertal evenementen waarbij alles in het teken staat van...

  Lees verder
  27.10.2022

  Interview met Jan Delleman

  Laatst is onze directeur Jan Delleman geïnterviewd.Hierbij mocht hij vertellen wie wij als Van Voskuilen Control Systems zijn binnen de...

  Lees verder
  09.09.2022

  Zomervakantie

  Het is bijna zo ver…We wensen iedereen alvast een prachtige zomervakantie!! #vakantietijd#vakantie#energietransitie#gas#techniek

  Lees verder
  09.09.2022

  Lang leven de zon

  Bij ons productieproces wordt veel elektriciteit gebruikt.Door bijna 100 zonnepanelen, kunnen we ons volledige elektriciteitsverbruik zelf opwekken.Ook hiermee kunnen we...

  Lees verder
  08.09.2022

  Opdracht bij Alrijne Ziekenhuis

  Vorige week in opdracht van Liander het nieuwe gasreduceerstation voor het Alrijne Ziekenhuis in Gemeente Leiderdorp geplaatst.Een bijzonder ontwerp, waarbij Liander intensief betrokken is geweest.Samen met...

  Lees verder
  08.09.2022

  Vakbeurs Bezoek

  Met onze afdeling naar de Vakbeurs TechniShow geweest.Goed om onze vakkennis up to date te houden, en de nieuwste ontwikkelingen in de...

  Lees verder
  08.09.2022

  We zijn er weer!

  We zijn terug van vakantie en staan weer met frisse energie klaar voor u. #techniek#energietransitie#energie#service#warmte#gas

  Lees verder
  06.07.2022

  Onze nieuwe folder!

  Hij is af!Met gepaste trots presenteren we onze nieuwe folder. Zeker Zichtbaar, bedankt voor de vormgeving en begeleiding. #drukwerk #techniek #reclame...

  Lees verder
  22.06.2022

  Gasreduceerstation nog even zichtbaar

  Toch blijft het jammer dat techniek soms ‘weggestopt’ wordt. Gelukkig was dit gasreduceerstation nog even zichtbaar voordat het afgeleverd werd...

  Lees verder
  16.06.2022

  Wat kunnen jullie nog meer als gasregelstations bouwen?

  Wat kunnen jullie nog meer als gasregelstations bouwen?Een deel van onze kracht is, dat wij als onderdeel van de Van Voskuilen...

  Lees verder
  12.06.2022

  Staat veiligheid bij jullie ook altijd op #1?

  Na 2 jaar digitale veiligheidstrainingen met het team van Van Voskuilen Control Systems, was het afgelopen week weer mogelijk om een...

  Lees verder
  30.05.2022

  Gijs behaalt diploma

  We zijn trots op onze Gijs voor het behalen van zijn diploma: 3 TIG-lassen Staal Pijp.En met super cijfers, een...

  Lees verder
  23.05.2022

  Voldoet u aan de SCIOS scope 7?

   Gasleidingen moeten, net zoals een complete stookinstallatie, ook periodiek worden geïnspecteerd (wettelijke verplichting). Om te voldoen aan de SCIOS Scope...

  Lees verder
  16.05.2022

  Heb jij ze ook al zien staan?

  Nu het stookseizoen weer voorbij is zie je ze weer staan, onze mobiele gasregelstations.Zo ook hier in de Gemeente Zoeterwoude.Hier voert Van...

  Lees verder
  22.04.2022

  We hebben iets te vieren!

  We hebben iets te vieren! Na het continu creëren van veiligheid voor onze medewerkers, medemens en omgeving, kunnen wij vanuit de Van...

  Lees verder
  20.04.2022

  We hebben al meer dan 500 volgers

  Ongelofelijk… Onze LinkedIn pagina Van Voskuilen Control Systems is nog geen jaar in de lucht en we hebben al meer dan 500...

  Lees verder
  18.04.2022

  Hoe beschermen wij onze stations tegen corrosie?

  Om te waarborgen dat onze mooie stations voldoen aan de levensduur die onze klanten van ons verwachten (en een paar...

  Lees verder
  26.03.2022

  NoBo op bezoek

  Deze batch van filterpotten van G1,5 tot G4 laten beoordelen volgens de PED2014/68/EU door de NoBo van Energie Consult Holland BVAlle...

  Lees verder
  04.03.2022

  Dat mensen met filmsterren op de foto willen, vinden we redelijk normaal.

  Dat mensen met filmsterren op de foto willen, vinden we redelijk normaal.Dat er geposeerd wordt bij onze gasregelstations zien we...

  Lees verder
  02.03.2022

  We zijn blij met deze nieuwe aanwinst

  We zijn blij met deze nieuwe aanwinst, hiermee kunnen we zowel onze interne klanten als externe klanten optimaal blijven bedienen....

  Lees verder
  28.02.2022

  Einde stookseizoen is in zicht.

  Einde stookseizoen is in zicht.Deze stations en modificaties zijn al gereed om daarna meteen geplaatst te worden. Regeren is vooruitzien!...

  Lees verder
  22.02.2022

  Weer beschikbaar, onze mobiele gasregelstations.

  Weer beschikbaar, onze mobiele gasregelstations. Na een drukke periode zijn onze mobiele gasstations weer beschikbaar vanaf 14 februari as. Heeft...

  Lees verder
  17.02.2022

  Het nieuwe jaar goed beginnen?

  Het nieuwe jaar goed beginnen? Periodiek onderhoud! Een vakkundig en goed onderhouden installatie gaat langer mee, presteert beter en is...

  Lees verder
  10.11.2021

  Onze portfolio: prefab pijpdelen (spools)

  Wat is piping of spools?Bij piping of spools worden de materialen bedoeld voor de opstelling en toepassing van pijpleidingen.Tientallen en...

  Lees verder
  19.10.2021

  Onze portfolio: Drukvaten

  Van Voskuilen Control Systems heeft jaren lange ervaring met allerlei soorten van gassen en drukken in verschillende installaties. Binnen onze...

  Lees verder
  19.10.2021

  Energieoplossing op maat voor Kikkoman Foods

  Voor de uitbreiding van hun productieproces had Kikkoman Foods Europe B.V. een grotere energiebehoefte. Samen met Bas Dusseldorp van  BD-Gas B.V. heeft Van Voskuilen Control...

  Lees verder
  06.08.2021

  Verjonging en uitbreiding wagenpark

  Verjonging en uitbreiding wagenpark Onze nieuwe Mercedes-Benz NL vrachtwagen is afgeleverd door Stern voorzien van een Hiab autolaadkraan en de laatste innovaties op het gebied van...

  Lees verder
  06.07.2021

  Open eind levering station Schiphol

  In opdracht van Liander heeft Van Voskuilen Control Systems het OEL (open eind levering) station bij Schiphol vervangen. Dit project is door Van...

  Lees verder
  02.07.2021

  13 fantastische feiten over aardgas

  In Nederland lijkt aardgas bijna een ‘vies’ woord te zijn geworden, maar wereld wijd is het een van de puzzelstukjes...

  Lees verder
  01.07.2021

  Lascertificaten voor TIG

  GEFELICITEERD Niels Hazeleger en Gijs. Wij feliciteren onze medewerkers met het behalen van hun lascertificaten voor TIG. Door onze mensen te ondersteunen...

  Lees verder

  Wij werken o.a. voor